joi, 25 februarie 2010

Pacostea de la PalancaInvestitorii ne bat la usa... dar cum altfel?

Azi, la 25 februarie 2010, de pe pagina oficiala dedicata atragerii investitorilor, la capitolul Parcuri industriale citiram: Guvernul Republicii Moldova intenţionează crearea până la sfârşitul anului 2008 a trei parcuri industriale care urmează a fi centre de atracţie a investiţiilor şi de plasare a proiectelor industriale.

Si mai interesant este sa "citesti" argumentele aduse oportunitatii de a investi in MD: exact 0(zero) cuvinte. La fel de multa informatie e si la descrierea Zonelor Economice Libere. Pentru mai multe detalii, poti citi si aici :).

Mi-a parut foarte utila harta interactiva. Aceasta nu contine informatii macar despre Chisinau, fara a mai pune in discutie regiunile sau raioanele.

Interpretii ce au indemnat populatia sa voteze pentru PCRM

Din documentele desecretizate de Comisia interdepartamentală pentru protecţia secretului de stat.

Trei grupe de artisti care urmau sa cante in campania electorala a PCRM.

Grupul ,,Nord”:
1. Orchestra fraţilor Advahov - 14 mii lei (inclusiv aparatajul şi transportul) x 30
de concerte: 420 mii lei
2. Zinaida Julea (interpretă) - 2,5 mii lei x l0 concerte: 25 mii lei

Google - totul a inceput in 1997

Istoria Google a început în Martie 1996, când doi studenţi, Larry Page şi Sergey Brin au început să lucreze la un proiect de dezvoltare a unei biblioteci digitale a universităţii Stanford. Prima versiune a motorului de căutare a fost plasată pe pagina google.stanford.edu, şi utilizată doar în căutările din cadrul proiectului.

În septembrie 2007 a fost înregistrat domenul www.goole.com, iar un an mai târziu şi compania Google Inc. Pentru a întreţine serviciu, cei doi prieteni au recurs la plasarea publicităţii prin aplicaţii pop-up, însă în scurt timp au trecut la publicitatea textuală.

miercuri, 24 februarie 2010

ProTV – în criză de subiecte

Singur-ul post de televiziune care se face urmărit de subsemnat, mai ales atunci când “este” vorba de ştiri din MD, este ProTV Chişinău. Am luat “este” în „”din cauză că de la un timp încoace, profesionalismul celor care lucrează la ProTV se reduce la genul ştirilor şocante publicate pe Unimedia „Două fete dansează pe morminte în cimitir” (special nu dau link la această ştire) cu titlul de ultima oră. Acestea, şi altele de felul strangulărilor cu fulare în scara blocurilor, înjunghierilor în căminele studenţeşti şi înecat cu o muscă în timp ce-şi lua prânzul, au devenit cele mai interesante ştiri. Sau cel puţin aceasta se înţelege din comunicarea dusă prin pagina web.

marți, 23 februarie 2010

De unde iau blog-erii bani şi cum se fac 776 dolari pe secunda

Blogosfera (apropo, acest termen nu este inventat de moldoveni, după cum pare unora) – este o comunitate de pagini web construite pe platforme tehnice specifice care permit utilizatorilor să construiască, gestioneze şi să promoveze o anumită adresă web pe care sunt stocate informaţii care de cele mai multe ori sunt de ordin personal. Aceasta este o „definiţie” scrisă acum de mine. Nu e ceva inventat, ci doar felul în care văd eu comunitatea de blog-eri.

Poţi face bani pe un blog din Moldova? 

Am văzut că pe blogurile de pe serverul blogspot este opţiunea de a le integra cu contul de pe Google Adsense drept o facilitate de a câştiga şi bani atunci când „îţi pierzi” timpul scriind. Nu ştiu dacă această opţiune este aplicabilă şi blogurilor de pe serverul worldpress, dar mi se pare că e posibil doar dacă utilizezi platforma pe un host şi domen dedicat.

luni, 22 februarie 2010

Benzina de doar 9.20 lei, se vinde la Tighina (Bender)

Am avut ocazia de a mă primbla în acest week-end prin zonele Nerecunoscutei Republici Nistrene. Ce m-a mirat pe mine cel mai mult, preţurile.

Oficial, o rubla transnistreană costă 1,53 lei moldovenești, însă neoficial, în pieţele de prin satele din periferia Tighinei nu există vreo diferenţă ca cost a valutei. Am intrat într-un magazin alimentar unde a am înţeles că indiferent cu ce monedă voi achita, cea mai scumpă pâine costă 5,50. Aceeaşi situaţie e şi în pieţele agroalimentare din provincie, nici o diferenţă de preţ indiferent de cine e desenat pe bancnotă, Kotovsckii sau Ştefan cel Mare.

Cu totul alta e situaţia în oraşe, mai ales în magazine, unde lumea cumpărând produse primesc un bon de casă (uneori), iar cei care fac livrarea produselor în magazine o fac în baza facturilor, adică sunt relaţii comerciale oficiale, în baza unor tranzacţii bancare, care, la rândul lor se bazează pe cursul monedei locale. Spre deosebire de provincie, preţurile aici sunt cu totul altele, spre exemplu un litru de benzină costă doar 9,20 ruble, adică 13,72 lei dacă schimbi banii la bancă, şi doar 9,2 dacă îi schimbi la piaţa din sat. Această formulă este aplicabilă tuturor produselor expuse comercializării.

Mai sunt două diferenţe mari, dacă să vorbim din punct de vedere al conducătorului auto. Drumurile sunt mai bune, în sensul că sunt mai puţine gropi, atât pe drumurile naţionale cât şi pe cele locale. E drept că nu poţi compara traficul de maşini din Chişinău cu cel din Tighina, dar faptul e fapt.

Alta e că oraşul e mul mai curat. Spre deosebire de Chişinău, unde dacă mergi pe jos pe stradă ai toate şansele să faci o baie de noroi, pe partea cealaltă de Nistru atmosfera e mai sumbră, în schimb cu mai puţin noroi.

vineri, 19 februarie 2010

Imagini regasite in arhiva


Să strămutăm monumentul comsomoliştilor

Ce m-au amuzat argumentele aduse de comuniştii din rândul PCRM şi de socialiştii din PDM vizavi de necesitatea de a păstra monumentul comsomoliştilor pe bulevardul Grigorie Vieru.

Poate că pentru tovarăşul Lupul acest monument se asociază cu unica organizaţie de tineret din timpul URSS, însă nu ştiu de ce cred că ar trebui să punem întrebarea, de ce era doar o singură organizaţie? Nu era oare aceasta o limitare a dreptului la asociere? (încep a gândi retoric, simt influența lui Igor Dodon).

miercuri, 17 februarie 2010

Cine a baut coniac-ul pierdut de Rosca

Dupa ce l-am vazut aseara pe Iurie Rosca la televizor (la cateva luni de absenta), mi-am adus aminte ca acesta era foarte sigur ca va intra in parlament.

La 30 noiembrie 2008, acesta a pus pariu pe o sticlă de coniac că PLDM nu va accede în viitorul parlament. Tot atunci el a pariat pe inca o sticla de coniac ca PPCD va accede in parlament, alaturi de PCRM, AMN si PL.

Pariul a fost incheiat cu Natalia Morari. Ma intrebam doar daca ea a gustat din coniac, si din care anume.

marți, 16 februarie 2010

PublikaTV intră pe ultima sută de metri in pregătirile pentru lansareMoldova ar putea renunţa la neutralitate | Timpul


Chişinăul ar putea renunţa la statutul de neutralitate, după ce Bucureştiul a anunţat că va găzdui elemente ale scutului american antirachetă, a declarat ministrul Apărării din Republica Moldova, Vitalie Marinuţă, într-un interviu acordat Radio România Actualităţi.

Oficialul de peste Prut a spus că „în urma finalizării Analizei strategice a apărării Republicii Moldova, realizată cu sprijinul NATO, şi care nu s-a mai realizat până în prezent, va fi pusă în dezbaterea forţelor politice şi a opiniei publice problema constituţională a neutralităţii Republicii Moldova".

Maidanezi si caprioare


Intrebare aparatorilor drepturilor animalelor. Tocmai sa incheiat sezonul de vanatoare si pescuit. Rog sa-mi spuneti care au fost formele si actiunile de protest impotriva vanarii caprioarelor, mistretilor, iepurilor (mult mai inocenti ca maidanezii)?

marți, 9 februarie 2010

Stimate Domnule Filat, Stimata Doamna Buliga – sunt sănătos

Astăzi, am făcut cunoștință cu fişa de venit pentru anul 2009. Urmează să depun declaraţia pe venit şi să mă asigur că toate impozitele au fost achitate, în caz contrar să mai scot bani din buzunar pentru a-mi face rostul de plătitor de taxe.

În legătură cu aceasta, ţin să vă informez că Serviciul Fiscal de Stat are o datorie faţă de mine ca contribuabil, în mărime de 1400 lei (dacă nu greşesc), despre care, informal, am fost anunţat să nu trag mare nădejde pentru că bugetul nu are bani acum. Poate la anul, dacă o da Domnul.

luni, 8 februarie 2010

Revolutia Oranj a fost facatura

Ukraina: Ianucovici - 48,55%, Timoshenco - 45,79%. Daca lucrurile nu se schimba, in Ukraina vor incepe o serie de actiuni ce o vor indeparta de procesul de intergare europeana. Ucrainenii au nu doar un presedinte pro-rus, ci chiar unul care nu vorbeste limba poporului sau.

Revolutia Oranj a fost facatura.

vineri, 5 februarie 2010

Schimbarea puterii nu s-a produs


Schimbarea puterii, de fapt, nu înseamnă nimic altceva decât schimbarea oamenilor care o reprezintă şi a celor care nu se sfiesc sa ne dea ordine după ce pană mai recent se dădeau tot mai aproape pentru a cere sfaturi. Sau cel puțin acest lucru este aplicabil clasei politice din ultimii ani ai Bastardostanului dintre Prut şi Nistru.

Schimbarea, se spune că a venit pe 17 iunie 2007, când în capitala se arata începutul unui altfel de management, unui concept nou de gândire, de comunicare cu oamenii, de respect al legislaţiei şi simţului omenesc.

joi, 4 februarie 2010

De ce benzina doar se scumpeste?


Ma intrebam azi, de ce petrolistii din Moldova reactineaza la preturile la carburanti de pe piata internationala doar atunci cand e vorba de majorari? Din cate am observant eu, dar e o chestie care o poate confirma orice sofer, benzina se scumpeste pentru ca creste pretul pe piata mondiala, insa, din aceleasi motive, scade mai rar.

luni, 1 februarie 2010

Saptamana aceasta a inceput cu doua informatii importante. Traditional, una din ele e buna, iar cealalta este rea.

Saptamana aceasta a inceput cu doua informatii importante. Traditional, una din ele e buna, iar cealalta este rea.

Vestea buna e ca primarul de Chisinau in sfarsit si-a luat inima in dinti si a pus o solutie problemei maidanezilor din capitala. Din pacate, specific moldoveneste, trebuia mai intai ca un copil sa fie atacat de o haita de caini si imobilizat la pat pentru vreo doua saptamani, ca sa ajunga si la moara celor din consiliu municipal ca aceasta problema nu mai poate fi amanata.

Ditribuie