miercuri, 31 martie 2010

Reacţie la afirmaţiile Ministrului Transportului şi Infrastructurii Drumurilor privind liberalizarea pieţei transportului aerian în Republica Moldova

Stimate Domnule Preşedinte Interimar,
Stimate D-le Prim-Ministru, 
Stimaţi Miniştri,    

Asociaţiile subsemnate au luat act cu stupoare de poziţiile recent exprimate de către Ministrul Transportului şi Infrastructurii Drumurilor Anatol Şalaru conform cărora liberalizarea spaţiului aerian din Republica Moldova ar servi numai intereselor companiilor europene (vezi: http://trm.md/index.php?module=stiri_int&news_id=16262 ). La fel de eronată este şi afirmaţia d-lui Şalaru ca în urma acceptării companiilor low-cost ar avea de câştigat numai statele europene şi companiile acestora.  

luni, 29 martie 2010

Atenţie! Trec 30 mii de euro

Nu cunoşteam lumea şoferilor din interior. Până mai recent eram din cei care nu mă aşezam niciodată pe bancheta din faţă daca nu-l cunosc pe şofer, iar discuţiile privind drumurile, calitatea şofatului şi atitudinea poliţiei rutiere erau departe de interesele mele. Probabil din această cauză atunci când am urcat la volan realitatea mi s-a părut prea dură, iar lumea şofatului un fel de turmă de oi care are un singur scop, să meargă pe o potecă nu prea lată.

vineri, 26 martie 2010

Publika TV, a doua impresie

Mulțumesc lui Tudor Darie ca a organizat ieri blogherilor o vizita la postul de televiziune Publika TV. Eu am rămas mulţumit, mai impresionată a fost fiica mea  Raluca, care, pentru prima dată a văzut atâtea televizoare şi atâţia oameni care lucrează computere.

Zic a doua impresie, pentru că prima mi-am făcut-o privind spoturile care se rulează de câteva zile la televizor.

Am rămas impresionat de numărul de oameni care lucrează acolo. 150 de oameni care se vor ocupa doar de conţinut, plus suportul staf-ului tehnic, e o armată întreagă.

Am aflat două lucruri interesante. Publika se scrie cu K deoarece este un post bilingv. 20% din timpul de emisie va fi ocupat de ştiri şi programe de limbă rusă. Şi cred că e corect. Vorbitorii de limbă rusă din Moldova sunt prea mulţi pentru a-i lăsa să se îmbolnăvească cu noutăţile propuse de un singur post de televiziune din Moldova. Şi, am mai aflat că culorile din platourile de filmare se vor schimba în dependenţă de ora zilei.

După cum am mai spus, cel mai bine s-a simţit Raluca, care a reuşit să se salute cu Lucia Aprodu, Lia Bejenaru, Daria Gvinjia, şi … a ţinut să nu-l scape din ochi pe nanu (Valeriu Tihai).

joi, 25 martie 2010

Atentie la Apropo Magazin, e virusat

De cateva saptamani bune unul din proiectele Jurnal Trust Media e bantuit de virusi. Sistemul de protectie spune ca pe el bantuie un oarecare ign-com.yaplog.jp.mlb-com.supersupermall.ru si ca doar simpla accesare a site-ului ar putea infecta computerul. Si de ce nu ma mir...marți, 23 martie 2010

Olia Tira se reclamează prin Google

Astăzi am observat că „Olia Tira” apare în anunţurile de la Google Adsense. Numele acesteia apare prin unităţile de link-uri (Fiecare unitate de link-uri afişează o listă de subiecte care sunt relevante pentru pagina dvs. Atunci când utilizatorii dau clic pe un subiect, sunt duşi la o pagină cu anunţuri asociate) şi nu prin anunţuri directe. Din curiositate am făcut click pe aceasta şi am văzut că reclama e comandată de cei de la www.newpost.md care „promovând” proiectul Olia Tira and SunStroke încearcă să-şi popularizeze site-ul. Încă o ocazie de a ura succes moldovenilor, inclusiv la Oslo.

Ceea ce trebuia de demonstrat

Primarul a anulat dispoziţia privind regulile în transportul public de călători. Am scris despre acest lucru, şi am şi anticipat că noua ordine municipală va suferi eşec, şi asta pentru că primarul mai întîi spune, după care gândește.

Cel mai mult mi-a plăcut argumentul „Îmi retrag dispoziţia deoarece nu vreau să mai aud discuţii de genul că Chirtoacă a impus reguli noi pentru şoferii de rute”. Păi stimate Domn, eşti primar sau un oarecare interpret care a hotărât sa nu-şi mai vândă piesa pentru că nu place publicului.

Cum a fost haos, aşa şi va rămâne. Actualul primar a pierdut cel puţin un vot în cazul în care va mai candida la acest post…

(Video) Riposta oficialilor devine tot mai bădărană

Am vrut s-l întreb pe premierul Vlad Filat în cadrul întâlnirii cu blogherii când oficialii moldoveni vor fi mai prietenoşi, dar şi mai important, mai deschişi mijloacelor de informare în masă. Cel puţin pe timpul guvernului Greceanîi nimeni nu putea spune o vorbă fără acceptul superiorului, până şi poliţiştii luau apă în gură la locul accidentului sau a oricărei altei fapte.

Păcat că nu l-am întrebat, pentru că subalternii săi devin din ce în ce mai agresivi…

Ministrul în loc să dea dovadă de calm şi de atitudine faţă de faptul că reporterul nu a avut acces în instituţie, a făcut inversul, a dat-o afară… super… şi aceşti oameni vor să ne scoată din râpă...Video de la Unimedia...

din DEX: BĂDĂRÁN, -Ă, bădărani, -e, s.m. și f., adj. (Persoană) nepoliticoasă, cu apucături grosolane; mitocan, mojic. – Cf. magh. badar

luni, 22 martie 2010

Test drive cu mătura


Întrebare. Oare câte teste au fost făcute de cel care produs această "unitate de transport" a deşeurilor în scopul uşurării muncii celor care ne ajută ca dimineţile să ne pară cu mai puţin gunoi pe stradă? Şi în continuare: Oare câte mături pune la dispoziţie primăria în fiece lună măturătorilor de străzi şi îngrijitorilor de cartiere? (întrebarea vine ca urmare a observaţiei că majoritatea uneltelor de adunat gunoiul si praful sunt rezultate ale improvizaţiei şi ingeniozităţii moldovenilor)

Sursa: Unimedia

Tare m-am bucurat să aflu de la Unimedia că astăzi vor fi plombate o serie de străzi, inclusiv strada Vasile Lupu. De fapt, gradul meu de satisfacţie se reduce la ordinul termenului de „plombare”, sau altfel spus la cantitatea de asfalt utilizată pentru reparaţia acestui drum.

Dar să trecem peste asta. Revin la ceea ce se face în mass-media noastră. Titluri eronate, pline de greşeli gramaticale, departe de normele jurnalismului, şi departe de calitatea titlurilor capabile să atragă vizitatorii.

marți, 16 martie 2010

JTV a început să-şi taie creanga pe care stă

Jurnal TV a făcut o nouă gafă care riscă sa-i taie dacă nu din reputaţie (pe aceasta încă nu a reuşit să şi-o facă) atunci din promisiunile de a fi prima televiziune de ştiri cu produs autohton, care va da societăţii tot ce e mai important în materie de informaţie.

În general, televiziunile de ştiri, şi nu numai, recurg la preluările de declaraţii ale unor înalţi oficiali sau tot felul de personalităţi doar în cazuri extreme, unul din acestea este imposibilitatea sau posibilităţile foarte reduse de a lua un interviu de la genul de personaje enumerate mai sus.

duminică, 14 martie 2010

Învăţaţi de aici, bastarzilor

Critica te ajută să te schimbi. Însă acest lucru e valabil doar în cazul în care critica este privită în calitate de minus depistat la activitatea cuiva, şi mai apoi ca o părere negativă care, în caz că nu ei atitudine î-ţi poate afecta imaginea. (asta ca răspuns la supărarea unora de la Jurnal Trust Media).

Să fie aceasta un rod a ceea ce am scris eu şi mulţi alţi blogheri, e greu de spus, însă ceea ce am privit azi la postul Jurnal TV a făcut ca echipa aceasta să se bucure de o notă pozitivă din partea mea.

vineri, 12 martie 2010

Promo Publika TV, in patru secvente

Partea I


Partea II


Partea III


Partea IV

(De)debilizatorii, sau cum începe o nouă era în mass-media moldovenească

Republica Moldova a intrat într-o era politică de o calitate absolut diferită de ceea ce am avut noi până acum. Mutrele politicienilor care citesc de pe foaie toată conferinţa de presă, încet, încep să dispară de pe micile ecrane, uneori întrezărindu-se doar anumite feţe care nu vor nici să primească realitatea progresului politic şi nici a noii realităţi în care trăieşte societatea moldovenească.

Îmi amintesc cum acum ceva timp (vreo 2 ani în urmă), marea majoritate a miniştrilor (afară de Stratan) nu apăreau la nici o conferinţă de presă fără să aibă în faţă un text scris în prealabil de unul din consilieri, sau chiar şi mai rău. Acest lucru a permis într-o oarecare măsură muşamalizarea (in)capaciăţilor unor persoane cheie de a întreţine o conversaţie sinceră şi deschisă.

miercuri, 10 martie 2010

Transport public pentru idioti

Începând de azi în raza municipiului Chişinău nu mai circulă nici un microbuz. Sau cel puţin aşa ar trebui să fie dacă e sa judecăm după dispoziţia actualizată de primarul Dorin Chirtoacă în ceea ce priveşte regulile de transportare a călătorilor în microbuzele de rută. Totul bine şi frumos, doar că aceasta dispoziţie este una din seria celor adoptate pentru idioţi.

Cum a mai spus cineva cu referire la edilul capitalei, întâi face, şi apoi se

marți, 9 martie 2010

Jurnal TV în criza de subiecte, sau cum sa mimezi interesul naţional

Lansat proaspăt şi cu mult fast, postul de televiziune Jurnal TV deocamdată dă mai multe semne de stângăcie decât de profesionalism, care (adică profesionalismul), dacă să credem pe cei din Trust, s-a cultivat pe parcursul ultimului an de zile.

Lansarea postului de televiziune s-a produs într-o zi de vineri, când în Moldova toată lumea (mai ales cea politica) intră în amorţeală şi nu-şi revine până cel puţin luni spre seară. Au mai avut nenorocul ca luni să fie zi de sărbătoare, si acum sunt nevoiţi să aştepte seara de marţi pentru a arăta societăţii roadele muncii lor în materie de informare.

marți, 2 martie 2010

Ante... & Post...

Cam cum vor arata gropile din oras dupa ce vor fi reparate drumurile?

Am ascultat cu mare atentie cele spuse de primarul general in cadrul emisiunei (chipurile de dezbateri) de la ProTV, si vreau sa-i comunic urmatoarele:

  1. In prezent, gropile nu se astupa cu pietris si bitum, asa dupa cum credeti Dvs, ci doar cu pietris. Sau poate credeti ca mos Ion cara acest material cu caldarea? Este cel mai simplu prundis, care la prima ploaie este spalat de ape.
  2. Pe strada Vasile Lupu este pe o lungime de un km sunt gauri langa gauri? Chiar credeti ca va fi rasa toata suprafata de 1 km pentru a pune asfalt nou? Va gresiti. Si chiar daca va fi asa, atunci la anul va trebui sa repetati operatia, pentru ca s elucreaz ade mantuiala.
  3. Cand ultima data ati fost la Metro de la Stauceni, pentru a vedea "calitatea" strazii "Calea Orheiului"?
  4. Credeti ca daca va dau in judecata pentru uzura automobilului cauzata de calitatea proasta a drumului se va apuca cineva de lucru?
  5. Credeti ca se mai gasesc vreo cateva sute ca mine sa va dea in judecata?
  6. Sper ca dupa asta chiar sa va apucati de lucru....
  7. Si, chiar daca separati serviciul de marcare a drumului, credeti ca zebra de pe strada va tine mai mult?
  8. Cate gropi pana la urma sunt?
  9. Poate mai intai terminati cu trotuarele de pe bulevardul Stefan cel Mare? care asa si nu au fost duse pana la capat...
  10. etc.

Ditribuie