marți, 16 noiembrie 2010

Pacienți cu/fără prioritate

Din postura de conducător auto vorbind… pot afirma cu certitudine că pacienţii clinicilor private din municipiul Chişinău sunt trataţi în absolut diferit faţă de cei care obişnuiesc să folosească poliţa de asigurare medicală. Mă voi referi aici doar la modalitatea de transport al pacienţilor, restul e o altă discuţie şi chiar are nuanţe diferite…

Păi iată că atunci când ieşti la volan, cu motorul pornit şi cu radio inclus la un nivel decent, serviciul de urgenţă a clinicii private Calmed, spre exemplu, va fi auzit chiar şi la o distanţă de două cartiere, astfel încât să reuşeşti să verifici oglinzile şi să te aliniezi mai pe dreapta atunci când e momentul. Mai mult ca atât, cel care transportă bolnavul realizează că e cu adevărat o urgenţă, iar la necesitate poate conduce şi cu viteză care depăşeşte limitele legale. În schimb, atunci când prin preajmă trece o ambulanţă a serviciului de urgenţă plătit din banii statului, ai putea nici să nu o observi când trece prin faţa ta, sau chiar ai putea şi să o claxonezi la un semafor pentru că deja de câteva secunde e culoarea verde.

Sonorizarea de care dispun acestea, este una extrem de slabă. Poate că acesta şi este unul din motivele implicării acestui tip de autospeciale în accidente rutiere, şi poate că tot acesta şi este motivul din care au început să fie schimbate sistemele de avertizare prin semnale luminiscente şi sonorizare?

Şi totuşi, pacienţii cui au prioritate?

Ditribuie